Blog posts

All about teaching, learning, equipment, diving and health and more!

búvár baleset újralégzővel
Búvár baleset újralégzővel – csak egy hajszálon múlt

Written by Dora Farkas

08/03/2021

Ez a történet egy tapasztalt technikai búvárról szól. 

Szerencsés, hogy még ma is velünk lehet, és amennyire tudom, azóta is merül.

Remélem tudunk tanulni az elkövetett hibákból. Wz a egész sztori pár éve esett meg. Annak ellenére hogy a technológia rengeteget fejlődött még mindig történnek balesetek újra légzőkkel. És ez nem mindig az eszköz hibája.
Gyönyörű hetünk volt ehhez a technikai búvár túrához itt Máltán
Csapat egy hetet töltött itt. A trimixes roncsokat merülték meg a sziget körül, 60tól 100 plusz méteres mélységben. Az ominózus merülés előtti nap a túra legmélyebb roncsát látogatták meg 115 méteren. Az a nap nagyon jól sikerült, egy gyönyörű élménnyel lettek gazdagabbak. Másnapra ezért egy viszonylag “könnyű, csak” 75 méteren lévő roncsot terveztek. Nagyon meleg volt és a merülő helyre érkezve a kapitány mondta, hogy vigyázzanak, mert van egy kis áramlat.
Ezeken a roncsokon nincs fix kötél, minden alkalommal  egy 20-25 kg súllyal ellátott hosszú vezetőkötelet (shotline) dobnak be, ami segíti a süllyedést is emelkedést. Ez egy kicsit hosszabb ideig tartott a szokásosnál, mert a kapitány ellenőrizni akarta, hogy az áramlat nem sodorja-e el a súlyt a bójával. Egy segítő búvár ment le először, azzal a feladattal, hogy a kötelet rögzítse a roncshoz. A csapatnak meg kellett várnia, amíg a segítő búvár megadja a jelet, hogy minden rendben van.
 
Ezalatt mindenkinek volt bőven ideje hogy leellenőrizze a felszerelés rendesen működik-e. 
Végre megkapták a szabad jelzést és mivel eddigre már mindenkinek jó melege volt, alig várták hogy beugorhassanak a vízbe. Az áramlat miatt úgy tervezték, hogy azonnal megkezdik a süllyedést. Olyan 5-8 méteren megálltak gyorsan leellenőrizni hogy mindenki rendben van-e. 
De egy valaki hiányzott
Felnézve látták, hogy a barátjuk a felszínen lebeg élettelenül. Azonnal reagáltak és nagy szerencsére a hajón volt lift, amivel könnyen ki tudták emelni az eszméletlen búvárt a tengerből. Ez egy kb 190 cm magas, felszereléssel legalább 130 kilós sérültnél komoly előnyt jelentett. A kapitány azonnal riasztotta a hatóságokat és egy viszonylag rövid elsősegélynyújtás után a búvár elkezdett újra lélegezni. A helikopter is hamar megérkezett így a sérült nagyon gyorsan kórházi ellátást kapott. 
Mi történt?
Hogy megértsük, egy picit ki kell térnünk arra, hogy működnek az újralégzők. Ha már tudod, nyugodtan ugord át ezt a részt.
Az újralégzők,  ahogy nevük is mutatja visszaforgatják a kilélegzett levegőt,
ami egy speciális légző mészen keresztülfolyik. Itt a szén-dioxid egy kémiai reakción keresztül megkötődik, majd a szenzorok megmérik az oxigén tartalmat és visszapótolják, amit a szervezet felhasznált. Egy ilyen készülékkel órákon keresztül lehet merülni két kis két-három literes palackkal
Az egyikben tiszta oxigén van, a másikban pedig levegő vagy trimix a mélységtől függően.
Hagyományos nyílt körös készülékkel a fenék gázt úgy választod meg, hogy maximum 1,4 parciális nyomása legyen az oxigénnek. A felszínen maximum 16 százalékos oxigéntartalmú gázt még lehet lélegezni komolyabb veszély nélkül, ezzel 77 méterig lehet merülni. 
Újralégző készülékkel maximum 1,3 parciális nyomással számolnak, és mivel a készülék adagolja az oxigént, az úgynevezett diluent palack jóval kevesebb mint 16%-os keveréket fog tartalmazni ugyan ehhez a mélységhez. Az újralégző úgyis pótolja mindig az oxigént. 
 
Szóval mi is történt itt
Mivel a csapat már befejezte a felszerelés ellenőrzését de viszonylag sokat kellett várni a vízbe ugrás előtt, A búvár elzárta az oxigén palackját hogy a készülék ne használja fel az oxigént. Nagyon sokféle újralégző létezik, egyes típusoknál ez szükséges, de itt nem volt az. 
Ami viszont nagyon szükséges lett volna, hogy mielőtt újra elkezdi használni a felszerelést, újra megnyissa a palackot.
Ez nem történt meg, emiatt az oxigén tartalom nagyon gyorsan a létfenntartáshoz szükséges alá esett, és a búvár a vízbe ugrás után hamar elvesztette az eszméletét. Szerencsére még azelőtt, hogy leengedte volna a wingjét. 
Most mind azt mondjuk hogy ennek nem szabadott volna megtörténnie. És ez igaz is. De egy forró napon, a száraz ruhába beöltözve, félig megfőve, egy kicsit lelazultan az előző napi sikeres mélymerülés után nem figyelt oda rendesen.
A mentés
Szerencsére a többiek gyorsan reagáltak
Nem csak lemerültek egészen a roncsig (mint ahogy más csapatoknál már láttam), megálltak leellenőrizni a társakat, időben észrevették hogy egy hiányzik, és csak pár méterről kellett visszajönni hogy a felszínen lebegő eszméletlen búvárt kiszedjék a vízből. Az azonnali újraélesztének köszönhetően a sérült légzése hamar rendeződött és maradandó sérülés nélkül megúszta az egészet. 
 
Ebben az esetben a történet jól végződött, de nagyon nagyon közel volt a tragédia. Te mit tettél volna másképp? Veled történt már hogy egy merülés után azt mondtadÉ Na ez egy hajszálon múlott? 
Soha nem lehetünk 100 százalékig biztosak abban hogy el tudunk kerülni minden balesetet, alár újralégzővel akár nyílt körös rendszerrel merülünk. 
Amit tehetünk, hogy nem elégszik meg felszínes tanfolyammal, mert onnantól csak veszítünk a tudásunkból. 
Gyakoroljátok az elsajátított készségeket újra és újra, különösen ha egy ideig nem merültök. Én merülés alatt különböző forgatókönyveket szoktam lejátszani fejben, mi lenne ha felkiáltással. Így, ha valami történik lehet, azt már pont végiggondoltam, mit kéne tennem. Így gyorsabban tudok reagálni. 
Neked mi a módszered, hogy frissen tartsd a tudásod és készségeid? Mikor mentél utoljára gyakorolni? Várom történeteiteket és ha valami nem volt tiszta kérdezzetek bátran.
0 Comments

Unfortunately due to the high number of spam I had to change and not have to log in to comment. 🙁 sorry for the inconvenience

You May Also Like…

CCR Accident – A Near Miss

CCR Accident – A Near Miss

This is the story of a rebreather dive accident. What happened? How can one avoid such things to happen 100%?

How hard is it to say NO

How hard is it to say NO

The quality of the diving courses is up to the instructor, whichever organisation’s course is taught. But who dares to say NO, if the student is not ready?

Contact me with any question

Dora Farkas TDI Advanced Trimix instructor blog